+31 (0)6 21 88 74 73

Incoterms®

Heb jij een bedrijf dat zich richt op het importeren of exporteren van goederen, dan doe je er goed aan om gebruik te maken van geldende Incoterms®. Incoterms® zijn sets standaard afspraken die regelen bij wie de verantwoordelijkheid ligt in het transportproces. Wanneer jij goederen uit het buitenland haalt, bestaat het gehele transportproces uit meerdere schakels. Bij elke schakel in deze keten kunnen fouten worden gemaakt of kunnen jouw producten beschadigen. De International Chamber of Commerce (ICC) heeft 11 verschillende Incoterms® opgesteld die ieder voorzien in verschillende gradaties van verantwoordelijkheden voor zowel koper (importeur) als verkoper (exporteur). Welke Incoterms® de ICC heeft opgesteld zie je in de opsomming naast deze tekst. Wil je weten wat inhoudelijk het verschil is tussen al deze Incoterms® lees dan onze pagina Welke Incoterms® moet ik gebruiken?

Wat kun je regelen met Incoterms®

Incoterms® zijn afspraken tussen een koper en een verkoper. Door Incoterms® met elkaar af te spreken heb je in ieder geval de volgende zaken geregeld:

 • Wie neemt het transport voor zijn rekening en tot waar;
 • wie zorgt er voor een transportverzekering;
 • wie is verantwoordelijk voor eventuele in- en uitvoervergunningen;
 • welke partij neemt de bijkomende kosten voor zijn rekening. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan kosten voor uit- en inklaren en/of verpakken van producten of de goederen;
 • wanneer gaat het risico van eventueel verlies van het product of de goederen of schade aan het product of de goederen over van verkoper naar koper.

De Incoterms® omvat dus alleen afspraken over het transport. Let op, in de Incoterms® staat niets over bijvoorbeeld prijzen van het product, garanties of het disfunctioneren van het product. Dit regel je allemaal in het contract dat je sluit met de verkoper.

Bekijk de onderstaande video van de Kamer van Koophandel om een goede indruk te krijgen wat Incoterms® zijn. Voor meer informatie over de Incoterms® kijk op www.icc.nl.

Multimodaal Transport
 1. EXW: ex works
 2. FCA: free carrier
 3. CPT: carriage paid to
 4. CIP: carriage and insurance paid to
 5. DAP: delivered at place
 6. DPU: delivered at place unloaded
 7. DDP: delivered duty paid
Zeetransport
 1. FAS: free alongside ship
 2. FOB: free on board
 3. CFR: cost and freight
 4. CIF: cost insurance and freight